måndag 18 juni 2018

Förebyggande insatser viktigt i Alliansens budgetförslag


















Att satsa på förebyggande insatser har en hög prioritet i Alliansens budgetförslag för 2019. Det förebyggande arbetet som riktas till barn och unga med behov av stöd och insatser ökas med totalt 2 miljoner kronor årligen. Av detta går 1,2 miljoner kronor till socialnämnden och 800 000 kronor till utbildnings- och kulturnämnden.

En familjecentral föreslås startas upp i Strömsnäsbruk. Sedan flera år har vi en familjecentral i Markaryd, men nu har Region Kronoberg också förklarat att man vill satsa i Strömsnäsbruk, vilket innebär att vår ambition kan bli verklighet.

Inom skolan fortsätter satsningen på en kvalitativ elevhälsa, bland annat genom att anställa fler pedagoger med specialpedagogisk kompetens. I slutet av förra veckan fick vi besked från Skolverket att särskilda medel kommer att beviljas för detta, vilket innebär en satsning på 3-4 miljoner kronor som Skolverket skjuter till.

Utbildnings- och kulturnämndens ram utökas med 1 miljon kronor för arbetet med nyanländas lärande och för en utökning av gymnasiesärskolan anslås 1,3 miljoner kronor årligen.

Inom socialtjänsten ser man dessvärre en risk för fler placeringar till följd av hedersrelaterat våld samt ett antal kostsamma placeringar på jourhem och HVB-hem. För att möta dessa kostnader anslås totalt 3 miljoner kronor.

Under året har ett arbete påbörjats för att kartlägga äldres psykiska hälsa. Om detta intressanta projekt ska jag berätta mer i ett kommande inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar