torsdag 1 augusti 2013

Stockhultsgårdens Tebod - vilket smultronställe!Stockhultsgårdens Tebod ligger vackert belägen i en skogsglänta några kilometer utanför Markaryd. Där den slingrande vägen tar slut ligger det gamla gårdshuset, byggt 1856. Redan i trappan upp till entrén möts man av doften av te och den som gillar te har över 150 olika sorter att välja mellan. Här säljs te i lösvikt, tetillbehör och olika presentartiklar och överallt finns det tekannor i alla former och storlekar. Till detta serveras ett härligt utbud av hembakta scones, munkar, sylt och olika slags bakverk. För den som vill stressa av och njuta är ett besök på Stockhultsgården ett måste!Stockhultsgården köptes 1975, precis som så många andra gårdar och torp, av ett danskt par (Kirsten och Henri Batting). Sommaren 1991 förverkligade man sin vision och startade en tebod mitt i den småländska skogen. De nuvarande ägarna, Karin och Svend Jespersen, tog över verksamheten 2004 och kan varje år räkna in alltfler gäster från när och fjärran.

Karins och Svends passion för te går inte att ta miste på. För fem år sedan, 2008, fick Stockhultsgårdens Tebod utmärkelsen "Årets Teställe". Juryn bestod av branschfolk med lång erfarenhet från yrken som konditorer och köksmästare. Motiveringen löd enligt följande:

"Alla tedrickares dröm! Tänk att stå framför hyllvis med teer från olika delar av världen. Totalt 120 olika tesorter i lösvikt. Paret Jespersen från Danmark har under fyra år drivit Stockhultsgårdens Tebod mitt i den småländska skogen och kan sina tesorter. Personalen är mycket kunnig och rekommenderar gärna ett te som passar gästens önskemål. Teet bryggs i kannor, varje gäst får en egen kanna. Här finns också ett trevligt utbud av hembakat som härliga scones, saftig morotskaka och så de klassiska Stockhultsmunkarna för att nämna något ur menyn."Allt vävs samman i en helhet. Dofterna, smaken, naturen och miljön gör ett besök på Stockhultsgården till en minnevärd upplevelse. Här är det öppet året om, utom under semestern i januari. Ett besök på Stockhultsgården en härlig sommardag är precis vad man som besökare och turist kan lägga i den minnesask man så gärna öppnar en kall och mörk vinterdag då snön yr och vinden viner. Eller också kan man göra som vi andra som bor i kommunen; göra om upplevelsen om och om igen, värma oss i kylan med te, munkar eller scones och drömma om den sommar som tids nog kommer tillbaka.  
 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar