fredag 28 maj 2010

Lathet är inget funktionshinder!

Idag presenterades och avtäcktes den nya tilläggsskylt som Markaryds kommer att sätta upp på parkeringsplatser för funktionshindrade i kommunen. Detta är ett sätt att med glimten i ögat försöka påverka attityderna till människor med funktionshinder.

Den här idén fick jag från en bild i tidningen Vi Bilägare dit en läsare skickat en bild på en liknande skylt från en Norrlandskommun. Förslaget presenterades för det Kommunala Handikapprådet som nappade på idén.

År 2010 ska alla enkelt avhjälpta hinder vara åtgärdade. Men minst lika viktigt är att ständigt arbeta för att förändra attityderna och eliminera den diskriminering som många funktionshindrade fortfarande utsätts för.

Ledamöterna i det Kommunala Handikapprådet var med vid avtäckningen och lovordar kommunens initiativ. Det är mycket viktigt att kommunen föregår med gott exempel så att andra kan ta efter, menar man. Den tilläggsskylt som nu kommer att sättas upp på parkeringsplatserna är bara ett exempel på hur man på ett lättsamt sätt kan arbeta med att förändra attityder.

Redan nästa vecka arrangerar Kommunala Handikapprådet en tillgänglighetsvandring i Markaryds tätort och under året kommer ytterligare aktiviteter att genomföras, allt i syfte att skapa en mer tillgänglig och attraktiv kommun för alla invånare och besökare.

1 kommentar:

  1. I stället för att lägga denna summa pengar på skyltar som nog få bryr sig är det nog bättre med ännu högre böter och tätare kontroller.
    Skulle finnas något snabbnummer att ringa.

    Jag säger till de som står felaktigt och blir då ofta bemött med nonchalans, mothugg och även aggressivitet!

    SvaraRadera