tisdag 13 januari 2009

Kör inte över den interna demokratin i partiet!

Efter mina uttalanden i Svenska Dagbladet, Världen Idag och Kristdemokraten har jag fått en mängd mail och telefonsamtal från medlemmar runt om i landet som uttrycker stor förvåning över hur Lennart Sacrédeus hanterats av nomineringskommittén.

Jag kan inte förstå hur man kan bortse från det synnerligen tydliga resultatet av provvalet. För min del kan jag inte medverka till att köra över den interna demokratin och medlemmarnas synpunkter på det här sättet. Att Lennart skulle få ett stort stöd i det interna provvalet kan väl knappast varit en överraskning för nomineringskommittén.

Det finns väl inte någon som anser att nomineringskommitténs motivering är hållbar? Däremot hade det väckt större respekt om man haft modet att tala om de verkliga skälen till att man petar Lennart i sitt förslag. Då hade man i lokalavdelningar och distrikt också kunnat föra denna diskussion inför partifullmäktige på fredag. I stället ger man en motivering som ingen tror på!

Jag är inte ordinarie ombud till partifullmäktige på fredag, men har för avsikt att vara med och försöka ge min syn på hur man hanterar den interna demokratin. Valanalysgruppen, där jag var ordförande, riktade skarp kritik mot ett antal företeelser i partiet, bl.a. nomineringsförfarandet. Det finns all anledning att damma av denna kritik på fredag.

Medlemmar och ombud har så här långt varit mycket tydliga och gett uttryck för sitt stöd för Lennart. Jag anser det självklart att man som ombud på partifullmäktige har att fullfölja denna linje och medverka till att Lennart får en framträdande plats på vår EU-valsedel.


4 kommentarer:

 1. Glöm inte helhetsbilden.
  Ombuden va också tydlig: Dags för kvinnor i topp. (lyssnade in kommittén till det?)
  Hälften av alla ombud ville inte ha Lennart med på listan för huvud taget. Hur skulle du rekommendera en nomineringskommitté i din egen kommun om ett provvalsresultat visar att 50% av medlemmarna i din kommunen säger att "Vi skall inte ha Bengt på listan"....

  SvaraRadera
 2. Då hoppas jag nomineringskommittén tar ett samtal med mig och att jag inser att jag kanske inte ska stå på listan. Men här var det ju precis tvärtom. Medlemmarna gav i provval sitt uttalade stöd för Lennart, vilket varken övertygade nomineringskommittén eller de 50 av 68 ombud som valde att ställa Lennart utanför listan. Det agerandet förvånar mig, eftersom man - enligt min uppfattning - som ombud ikläder sig ett ansvar att företräda den som utsett mig som ombud, i detta fall medlemmarna.

  SvaraRadera
 3. Då jag läser provvalet på er hemsida ser jag att bara 50% av de som röstade där ville han honom på listan. Är inte sånt svårt? Om 50% inte vill ha någon med och 50% vill ha någon med.... Vad man än gör en sån gång blir ju 50% missnöjd och 50% nöjd....

  SvaraRadera
 4. Var har du fått de upgifterna ifrån? Så här ligger det till. Provvalet var rådgivande och man kunde välja mellan 71 namn. Av dessa fick Sacrédeus 545 kryss, vilket placerade honom på fjärde plats av 71. Endast tre personer fick alltså fler kryss. Man skulle även ringa in det namn man ville se högst upp på listan och då fick Lennart flest ringar av alla, nämligen 207 st. Det var alltså långt fler än 50% som var för Lennart i provvalet.
  När man sedan röstade på partifullmäktige röstade endast 18 av 68 ombud för Lennart (26%) medan 50 ombud röstade emot (74%). Därför stämmer inte ditt 50/50-resonemang.

  SvaraRadera