torsdag 16 augusti 2018

Gör Solhäll till en del av ett framtida äldrecentrum i Strömsnäsbruk





















Kristdemokraterna i Markaryd vill göra Solhäll till en del av ett framtida äldrecentrum. I och med möjligheten att skapa trygga och anpassade boenden i Strömsnäsbruk, samtidigt som servicecentralen Stig In renoveras, finns det goda möjligheter att även utveckla Solhäll som en del av ett framtida äldrecentrum. Det finns en stor potential att göra något riktigt bra i området för och tillsammans med våra äldre.

Den satsning som Markaryds kommun och Victoria Park nu gör gemensamt för att tillskapa trygga och anpassade boenden för äldre i Strömsnäsbruk, samtidigt som servicecentralen Stig In renoveras och förstärks med en rad faciliteter för de äldre, har rönt ett stort intresse. Sannolikheten är ganska stor att projektet kommer igång inom kort.

I och med detta ser Kristdemokraterna i Markaryd att det finns en stor potential att involvera även fastigheten Solhäll som en del av ett framtida äldrecentrum i Strömsnäsbruk.

Under nästan tre år har kommunen drivit ett HVB-hem för kommunplacerade, ensamkommande ungdomar i Solhäll, en verksamhet som avvecklades vid halvårsskiftet. Genom att kunna erbjuda ett HVB-hem på hemmaplan har kommunen kunnat ta emot de anvisade ungdomarna, som kommunen haft en skyldighet att ta emot, genom platser i egen regi. Migrationsverket har stått för alla kostnader och bruttointäkten, bara för HVB-hemmet i Solhäll, har varit ca 30 miljoner kronor.

Under den omfattande renoveringen av Stig In som kommer att ta ca ett år i anspråk från start, kan Solhäll användas som ersättningslokal för den ordinarie verksamheten.

Därefter finns stora möjligheter att använda Solhäll för att utveckla äldreomsorgen i Markaryds kommun så att hela området kan användas för en satsning för att höja service och kvalitet för våra äldre, inte bara i norra kommundelen, utan i hela kommunen.

Det finns flera möjligheter till inriktningar och exempel på verksamheter som det kan vara möjligt att utveckla i Solhäll:
  • Ersättningslokal för den ordinarie verksamheten i Stig In under renoveringstiden.
  • En del av ett större äldrecentrum för hela kommunen.
  • Möjlighet att nyttja mindre trygghetslägenheter under kortare perioder då man känner sig otrygg. Detta kan ske både med och utan biståndsbedömning beroende på omfattning och innehåll i servicen efter den enskildes behov. Närhet till dygnet runt-service kan kopplas till utökad verksamhet på Stig In.
  • Lokaler för en utökad och mer omfattande social samvaro.
  • Mötesplats för att bryta ofrivillig ensamhet och motverka psykisk ohälsa.
  • Väntjänst.
  • Tillgång till lokaler för pensionärsföreningarna.
  • En del i ett förstärkt anhörigstöd.
  • Möjlighet att utveckla verksamhet och platser för geriatriska specialiteter.
  • Lokaler för träning och rehabilitering.
  • Möjlighet för externa aktörer att erbjuda fotvård, massage och annan service som inte faller under kommunens ansvar.
  • Möjlighet att snabbt kunna användas som särskilt boende om demografin förändras och behov uppstår.

Det finns säkert ännu fler användningsområden för äldrevården som vi kan utveckla. Detta ska naturligtvis ske i samråd med de äldre och våra ansvariga verksamheter. 

Om det blir ett stort gensvar för vår gemensamma satsning på tryggt och anpassat
boende centrala Strömsnäsbruk ökar självklart underlaget och möjligheterna till en ökad service för de äldre där vi hoppas kunna utveckla hela området inklusive Solhäll.

Kristdemokraterna i Markaryd vill arbeta för en utveckling med denna inriktning och
kommer i det fortsatta budgetarbetet att verka för att medel avsätts för att involvera även Solhäll i en kommande äldresatsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar