torsdag 16 november 2017

Alliansen i Markaryd avsätter totalt 25 miljoner kronor i utökat anslag i Budget 2018


















Det kändes väldigt bra att presentera Alliansens i Markaryd kompletterande budgetförslag på kommunstyrelsen i förrgår. Tack vare en god ekonomisk hushållning kan vi ta full höjd för att täcka de behov vi ser kan uppkomma under 2018. Detta kan ske dels genom ökade ramar till samtliga nämnder, men även genom en rejäl reservation att använda i det fall vi inte kan få extern finansiering t ex via återsökta medel från Migrationsverket.

Prioriteringen är tydlig - vi fördelar resurserna till våra barn, ungdomar, äldre och personer med funktionsnedsättning, både till förebyggande insatser och till offensiva satsningar. 

I samband med nämndernas budgetarbete har det under hösten konstaterats att den situation som låg till grund för ramtilldelningen i juni väsentligt har förändrats. Det är framför allt utbildnings- och kulturnämnden, men även socialnämnden, som aviserar volymförändringar och osäkerheter. En del av dessa volymökningar kan finansieras genom återsökningar av medel från Migrationsverket, medan andra delar måste finansieras av kommunen.

Alliansen i Markaryd tar i detta justerade ramförslag full höjd för den situation som såväl utbildnings- och kulturnämnden som socialnämnden redovisar. Inför höstens budgetarbete har styrelsen och nämnderna redan fått ett tillskott om 8,5 mkr. Genom att reservera ytterligare 3,3 mkr till centrala ledningsgruppens buffert uppgår denna i Alliansens budgetförslag till totalt 7,3 mkr. Av det särskilda statsbidraget för nyanlända återstår 7,7 mkr. Dessa reservationer avsätts för att möta det aviserade behovet av ökade resurser för 2018. Utöver detta anslås ytterligare 1,65 mkr till ramjusteringar inom kommunstyrelsens och miljö- och byggnadsnämndens verksamheter.

Alliansen anslår således totalt 25 160 000 kr i budget 2018 för nya satsningar samt för att möta aviserade volymförändringar. Av dessa medel reserveras 15 mkr i ett centralt anslag för att finansiera volymförändringar som kan uppkomma under 2018.

Alliansens politik har visat sig ge resultat. Genom att ständigt värna en god ekonomi har vi lyckats skapa resurser som nu gör att vi kan möta ett behov av satsningar utan att behöva skära ner i andra verksamheter. Den buffert vi tillskapat kan därför användas om behovet inte kan finansieras på annat sätt.

Inom utbildnings- och kulturnämnden ser man ett kraftigt ökat behov till följd av en stor ökning av barn och ungdomar. En stor andel av dessa är nyanlända. Vi har i år startat tre nya förskoleavdelningar och kommer i början av nästa år att starta upp ytterligare två. Inom skolan finns ett stort behov av att anställa personal för att möta det ökade antalet elever.

Inom socialnämnden handlar det om en risk för att kommunen får ta över statliga kostnader genom den omprövning av assistansersättningen som nu pågår. Detta handlar om stöd och hjälp enligt LSS till den grupp som har ganska omfattande funktionsnedsättning. Resurserna till stöd och behandling inom individ- och familjeomsorgen är tänkta att gå till såväl förebyggande som behandlande insatser.

Satsningarna för våra äldre är en satsning för att förbättra tillgänglighet, kontinuitet, motverka psykisk ohälsa mm. Inte minst för mig som kristdemokrat är våra äldre i kommunen en prioriterad grupp att värna.

En viktig del av förslaget handlar om att reservera medel för att möta ett ökande behov om och när det uppstår och om vi då inte får finansiering på annat sätt, t ex genom återsökningar från Migrationsverket. Det innebär att vi har en stark ekonomisk kontroll för att våra avsatta reserver ska räcka så länge som möjligt och inte enbart 2018. Samtidigt lyckas vi bedriva verksamheten precis som idag utan några krav på nedskärningar eller besparingar.

Återigen visar Alliansen i Markaryd att vi förmår förena viktiga satsningar med en god ekonomisk hushållning. Prioriteringen är tydlig - vi fördelar resurserna till våra barn, ungdomar, äldre och personer med funktionsnedsättning, både till förebyggande insatser och till offensiva satsningar. 

Detta är den sextonde budget i följd som Alliansen i Markaryd tagit fram. Varje år, från 2003, har KD, M och C i god samarbetsanda tagit fram budgetförslag som kommunfullmäktige klubbat. Jag är glad för det mycket goda samarbetsklimat vi har inom Alliansen och vill rikta ett stort tack till mina allianskollegor för konstruktiva bidrag. Ett tack också till våra tjänstemän i Centrala ledningsgruppen som visar en väldigt god förmåga att lyfta blicken och se till både helheten och sina egna förvaltningars intressen. 

Under de kommande veckorna kommer jag att försöka presentera lite mer detaljer i den starka budget som den 27 november kommer att klubbas igenom i kommunfullmäktige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar