onsdag 24 maj 2017

James Bond – ett projekt som engagerat hela Markaryd!


Den här veckan visas ”Black Light – Den sista riktiga Bondfilmen” för fulla hus i Strömsnäsbruk i Markaryds kommun. Resultatet av Lars Gahlins och Mats-Ola Pålssons förflugna idé blev ett sex år långt projekt som slutade med en 1,5 timmes lång spelfilm som engagerat hela kommunen. Förutom ett stort produktionsteam har 50 lokala amatörskådespelare och 150 statister engagerats i denna film vars handling naturligtvis utspelas i Markaryds kommun. Hela filmen bygger på frivillighet och idealitet.


För egen del har jag en liten roll som fransk FN-ambassadör och är därmed kanske det enda kommunalrådet som fått chansen att medverka i en Bond-film. Tänk att man äntligen skulle få nytta av den franska jag en gång i tiden läste som C-språk på Sunnerbogymnasiet!

Titta gärna på klippet från TV4:s Nyhetsmorgon där initiativtagarna och producenterna Lars Gahlin och Mats-Ola Pålsson berättar om projektet. ”Kan man till och med spela in en Bond-film här, säg då vad som inte går?”, frågar dom sig.Hela projektet är ett bevis på den fantastiska anda vi har när den är som bäst i kommunen. Jag tror att alla som fått frågan om att vara med har varit positiva. Allt från kommunens näringslivschef som har den manliga birollen som skurken Blofeld, till Nibes VD som gör rollen som FN:s generalsekreterare. Och detta är bara två exempel på alla de lokala profiler som finns med i detta tidsdokument.

Filmskaparna har återskapat James Bond som han var i de tidiga filmerna, när det var tydligt vem som var skurk, när det fanns klara linjer mellan gott och ont, med gentlemannastil och lugnare tempo utan en massa effekter. Men lite pyroteknik finns det ända när kraftverket i Traryd exploderar. Filmmusiken är professionell och effektfull och naturligtvis finnsett särskilt ledmotiv som sjungs av artisten Mariette (Hansson), känd frånMelodifestivalen.

James Bond, den franske FN-ambassadören och BlofeldSammantaget blir filmen långt mer professionell än vad man skulle kunnat förvänta sig av en amatörproduktion. Att den också är gjord i modern digital teknik och med ett fantastiskt surroundljud förhöjer upplevelsen ytterligare.

Filmen är helt icke-kommersiell, varför alla intäkter från biljettutdelningen går till ”Världens Barn”. Samtliga föreställningar är utsålda och det planeras för fler visningar längre fram.

Efter att ha sett filmen två gånger sedan premiären i lördags är jag än mer imponerad av resultatet och allt engagemang som lagts ner. Det är bara att lyfta på hatten för Lars och Mats-Ola och för det ni tillsammans åstadkommit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar