fredag 6 juni 2014

Nationaldagen 2014
Nationaldagsfirandet i Markaryds Hembygdspark lockar glädjande nog en allt större publikskara, som även i år fick ta del av ett mycket fint program. Ledda av Markaryds kommuns Hemvärnsförening och till tonerna av Örkelljunga Parad- och Ungdomsorkester tågade barn, ungdomar och vuxna med flaggor i händerna från Kulturhuset till Hembygdsparken.
Blockflöjtsorkestern med elever i åk 3 spelade och en kvartett bestående av fyra tjejer från klass 9 B på Huneskolan sjöng. Högtidstalet hölls i år av förre rektorn, och numera KD-politikern, Kurt Persson som i sitt tal hyllade kulturlivet och några kulturpersonligheter i Markaryds kommun. Nationalsången sjöngs, varefter Markus Barske, bördig från Hinneryd, underhöll med stämningsfull sång ackompanjerad av Klabbe Hörngren.


Min traditionella uppgift är att välkomna våra nya svenska medborgare. Den här gången var det 83 personer från 15 olika nationer som välkomnades till Sverige och Markaryds kommun. En del har kommit under lugna och fredliga former, andra har lämnat sitt forna hemland till följd av mer dramatiska omständigheter. Gemensamt för dem alla är att Sverige har blivit det land som de nu vill bli en del av genom det svenska medborgarskapet.

I mitt korta tal till de nya svenska medborgarna framhöll jag bland annat följande:

”Sverige är ett land med stora möjligheter. Vi står upp för grundläggande värderingar om mänskliga rättigheter, demokrati och alla människors lika värde. För oss kan detta låta självklart, men det är värderingar som vi alla ständigt måste stå upp för och värna. Det kan vara på sin plats att påminna sig om detta en dag som idag, då det är 70 år sedan de allierades landstigning i Normandie. ”Dagen D” som blev början till slutet för nazisternas skräckvälde i Europa. Låt det aldrig få hända igen.

Går vi lite drygt 100 år tillbaka i tiden kan vi konstatera att situationen i Sverige såg helt annorlunda ut. Fattigdom, missväxt, politiskt och religiöst förtryck innebar att omkring 1,3 miljoner svenskar utvandrade till USA. Av precis samma skäl söker sig många människor idag till vårt land. Till ett Sverige som för många framstår som hoppets och möjligheternas land, ett land som står upp för alla människors lika värde. Låt oss gemensamt arbeta för att det ska förbli så!”I år hade jag också förmånen att få dela ut en flagga till Strömsnäsbruks Hembygdsförening och fanor till Markaryds IF och Markaryds Ryttarförening.

Ulrik Starck på fritidskontoret har tillsammans med Sonja Schmidt och Markaryds Hembygdsförening utvecklat nationaldagsfirandet till en allt starkare tradition i Markaryd, vilket jag är glad för. Vi behöver värna och vårda det svenska kulturarvet och visst behöver vi en dag då vår nation, vår flagga och våra svenska traditioner får stå i centrum.

Programmet hölls som vanligt ihop på ett trevligt sätt av RosMari Jönsson Neckö och en av de kulturpersonligheter som hyllades i högtidstalet, Lasse "På Backen" Nilsson, stod som vanligt för teknik och en del musik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar