lördag 14 februari 2009

Ut med partipolitiken

Det har varit intressant att läsa kommentarerna efter de nio biskoparnas debattartikel i DN förra fredagen, där man föreslog att Svenska kyrkan skulle avsäga sig vigselrätten. Kyrkopolitikerna i kyrkomötet reagerade i alla fall högljutt mot utspelet. Olle Burell (s) uttalade sig på följande sätt i tidningen Dagen: "Jag är förvånad över att nio biskopar utan förvarning går ut så hårt i den allmänpolitiska debatten och presenterar en åsikt i strid med vad det finns majoritet för i riksdagen."

Kan det sägas mycket tydligare? Allt prat om kyrkans skiljande från staten är inget annat än en chimär. I själva verket är Svenska kyrkan minst lika politiserad som tidigare.

Kristdemokraterna beskylls av sina politiska motståndare alltsom oftast för att vara ett konfessionellt parti. Därför blir det ganska märkligt när partier som gärna vill överträffa varandra i sekulärt hänseende - t.ex. socialdemokraterna och vänstern - agerar som Olle Burell (s) och så tydligt talar om att det är politiken som ska styra över kyrkan. Än märkligare är det att allianspartierna m, c och fp, vilka vanligtvis vill motverka statlig styrning, ställer sig bakom en politisk styrning av kyrkan.

Kvar står kristdemokraterna som både i praktisk handling och politik visar att man inte ställer sig bakom politiseringen av kyrkan, men som ändå beskylls för att vara konfessionella. Visst är det paradoxalt?

1 kommentar:

  1. Jag kan inte annat än att hålla med dig. Vad skall man säga? Outgrundliga äro politikens vägar, kanske....

    Hälsningar
    Ann-Charlotte

    SvaraRadera