söndag 15 februari 2009

Inte förklara, inte försvara - utan lyssna!

Dagens opinionsundersökning från SIFO visar att kristdemokraternas väljarstöd pendlar stabilt mellan 4,0 - 4,5 procent, vilket är 25-30 procent sämre än det senaste valresultatet. Detta trots att vi i regeringsställning, mer eller mindre framgångsrikt, har lyckats få igenom våra förslag, nu senast i form av ett kompromissförslag som ligger till grund för den borgerliga energiöverenskommelsen. Jag kan knappast vara ensam att tycka att detta inte är tillfredsställande. Det var i alla fall inte det här resultatet vi hade för ögonen när vi satte namnet på valanalysgruppens arbete - Vägval 2010, 3,3 eller 21,0 procent?

Visst, säger någon, ska man inte bry sig om resultatet i halvtid när det är slutresultatet som räknas. Helt rätt, men det är betydligt enklare att vinna matchen om man leder i halvtid än om man har några mål i baken. Framför allt är det betydligt roligare när man leder, vilket sporrar till nya tag. Något som verkligen kommer att behövas nu när valrörelsen inför EU-valet snart startar upp.

Och för att fortsätta idrottsmetaforen. När resultaten inte kommer som en följd av den tänkta strategin, gör man en time-out för att analysera situationen, eventuellt ändra strategi och sedan starta på nytt igen. Jag tror det är dags att vi som parti sätter av tid för en sådan analys, i vilken vi också måste involvera hela organisationen.

På mitt förslag ska VU till nästa sammanträde med partistyrelsen fundera på om, och i så fall hur, en strategi och handlingsplan skulle kunna se ut där partiledningen (presidiet, partistyrelsen, kommun- och landstingspolitiska rådet m fl) genomför en kampanj för att möta styrelserna och medlemmarna i varje lokalavdelning. Genom väl förberedda och strukturerade samtal (jfr fokusgrupper) skulle vi säkert få många synpunkter och förbättringsförslag som skulle kunna ligga till grund för en nystart i organisationen. ”Inte förklara, inte försvara – utan lyssna”, skulle kunna vara ett bra förhållningssätt.

Jag tror det här behövs, jag tror det är efterlängtat och jag tror det är nödvändigt. Inte minst för att det kommer ett val 2010 också.

2 kommentarer:

  1. Lycka till i arbetet. Vi behöver verkligen samla alla goda krafter, släppa ev prestige och våga vara självkritiska också. Jag tycker vi ska erkänna att vi befinner oss i ett svårt läge men att det går att vända trenden. Det har vi lyckats med förr.

    SvaraRadera
  2. Jag hjälper gärna till. Fötterna i myllan och himlen som tak.

    SvaraRadera