fredag 11 januari 2019

Stoppa den föreslagna nedmonteringen av LSS!




















Igår presenterades den så omtalade LSS-utredningen och dessvärre kan jag konstatera att farhågorna över vad som skulle presenteras i form av nya förslag besannades. Under det senaste året har opinionen mot utredningen varit stark och vi är många som hade hoppats att denna skulle påverkat utredningen. Dessvärre finns de läckta förslagen, som skapat så stor oro inom målgruppen, kvar.

Utredaren har självklart haft att förhålla sig till de direktiv regeringen lämnat och det är beklämmande att den nu avsatta S/MP-regeringen inte heller tagit till sig av kritiken och förändrat utredningens direktiv och uppdrag. Kostnaderna för LSS har naturligtvis ökat alltsedan lagen infördes, men det kan ju inte ha varit en överraskning. Att fler personer har omfattats av stödet, att befolkningen har ökat och att personer med grava funktionsnedsättningar har bättre förutsättningar att klara sig eftersom sjukvården utvecklats är tre starka skäl till att kostnaderna ökat.

Tack vare LSS har ett stort antal människor, som tidigare i många fall inte kom i närheten av den livskvalitet alla andra utan funktionsnedsättning åtnjuter, fått möjlighet att leva ett liv som är så självklart för de flesta. Personlig assistans är en LSS-insats som är ovärderlig för att skapa en trygghet och ett kontinuerligt stöd i många människors liv och vardag.

Nu föreslår utredaren att rätten till assistans för barn under 16 år med omfattande funktionsnedsättning och för vuxna människor som är extra känsliga för förändringar ska tas bort. Ofta handlar detta om människor med svår autism som har stora problem att kommunicera och som behöver känna trygghet med en person som förstår dem väl och kan tolka signalerna från omgivningen. Jag befarar att förslaget, om det blir verklighet, kommer trasa sönder livet för många drabbade och deras anhöriga. Risken för att barn institutionaliseras och inte längre kommer kunna växa upp hemma hos sin familj ökar. Likaså ökar risken att vuxna personer inte längre kommer kunna leva ett självständigt liv och vara delaktiga i samhället.

Det delade huvudmannaskapet mellan stat och kommun är ett problem och jag har länge framhållit att hela ansvaret för LSS borde ligga på staten. Nu föreslår utredaren att kommunerna ska ta ansvar för de grupper som skulle kastas ut från assistansen. Risken är stor att det blir kommunens budget – i stället för personens behov – som kommer att styra insatsens omfattning. Vi kristdemokrater är inte beredda att ta den risken utan anser att staten ska ha ett samlat huvudansvar för alla som behöver personlig assistans. Var du bor ska inte avgöra vilket stöd du får.

Många familjer med små och vuxna barn lever redan idag i en väldigt svår situation på grund av de nedskärningar inom LSS som den nu avsatta S/MP-regeringen har genomfört. Jag är rädd att den svåra situation som de upplever skulle permanentas och att många fler skulle drabbas om flera av förslagen i utredningen blir verklighet.

Men det är viktigt att komma ihåg att detta fortfarande är förslag som går att förändra. Först ska utredningen ut på remiss och det är många som kommer att ha väsentliga invändningar mot flera av förslagen. Först därefter kan ett beslut fattas i riksdagen. Jag är glad över att vi kristdemokrater tillsammans med moderaterna är överens om att se kostnaden för LSS i relation till de totala samhällsekonomiska kostnaderna. För oss är det självklart att ett rikt och välmående land som Sverige har råd att ta ett solidariskt ansvar för en av de svagaste grupperna vi har.

Förhoppningsvis kommer den regering som snart tillträder vara befriad från de tankar och idéer den tidigare S/MP-regeringen formulerade i form av direktiv till den utredning som presenterades igår. Vi kristdemokrater kommer i alla fall att fortsätta stå upp för en LSS-reform som lever upp till FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar