fredag 11 januari 2019

Resultatet av Lööfs överenskommelse med Löfven är 32 utredningar!
Det svek som idag spelades upp för svenska folket kommer att gå till historien. Alla ni som gick till valurnorna och röstade på C och L i tro att deras löften om en Alliansregering och ett nytt politiskt ledarskap skulle bli verklighet har blivit förda bakom ljuset. Nu visar det sig att alla Lööfs löften om att inte bli stödparti till en S-regering inte var värda någonting.

Det visar sig också att många av de vallöften som S stod som garant för inte heller är något värda. Nu fattas bara att V säljer ut sina vallöften genom att rösta gult eller grönt för Stefan Löfven som statsminister. 

Om den här överenskommelsen röstas igenom av S, MP, C, L och V blir väljarna de största förlorarna. Vilka konsekvenserna blir för framtida val och för tilltron till politiker och vårt demokratiska system kan man reflektera över. Jag tror dock att det som spelats upp på nationell nivå efter valet allvarligt kommer att skada tilliten och förtroendet för det politiska systemet.

Det var en sällsam upplevelse att lyssna till centerledarens presskonferens och hennes synnerligen mångordiga redovisning av den förändring av socialdemokraternas politik som hon menar sig ha åstadkommit. Av de 73 reformförslag som presenteras i det gemensamma dokumentet hamnar nästan hälften (32 st) per omgående i framtida utredningar.

En statlig utredning tar vanligtvis 2-3 år att genomföra varefter följer en 1-2 år lång remiss- och beredningsprocess. Den reformagenda som Annie Lööf idag redovisade som en framgång för sitt parti kommer till stora delar inte att genomföras den här mandatperioden och kanske heller inte därefter. Att i direktsänd TV ge sken av att dessa förslag kommer att genomföras är inte ärligt utan blir till ännu ett svek mot de väljare som tror att Lööfs reformförslag kommer att bli verklighet.

S, MP och V kommer således inte att under den här mandatperioden behöva genomföra särskilt många av de liberala reformer som Lööf försöker berömma sig av. Jag tycker det är näst intill obegripligt om C och L går i fällan att begrava sina hjärtefrågor i en rad utredningar. Att tillsätta en statlig utredning är definitivt inte att binda sig till ett förslag. Och med 32 utredningar, varav de flesta utlovas vara parlamentariska med representanter från alla riksdagspartierna, lär de mest kontroversiella förslagen för S, MP, och V enkelt kunna läggas åt sidan med kommentaren att "vi utreder frågan".

Jag är idag otroligt stolt och glad att tillhöra ett parti som konsekvent stått för sin politik även efter valet. Jag är stolt att min partiledare stått stabilt och väl förankrad i våra värderingar. Däremot är jag väldigt besviken att Annie Lööf och Centerpartiet idag i princip har punkterat Alliansen på nationell nivå.

Avslutningsvis vill jag citera min partiledare Ebba Busch Thor: "Till alla som känner ilska över samhällsutvecklingen och besvikelse över Centerpartiets besked; bryt inte ihop. Engagera er. Ni är varmt välkomna till oss kristdemokrater. Det kommer nya och bättre dagar än den här".


1 kommentar:

  1. Kan inte uttryckas på ett bättre sätt. När en centerpartist som blivit utesluten pga av motstånd meddelar mig. Idag hade jag lämnat mitt medlemskap i partiet pga av detta. Då förstår jag har illa det är.

    SvaraRadera