lördag 15 augusti 2015

"Lika, men ändå olika" - KSO-träff i Sävsjö

Igår hade jag förmånen att i Sävsjö  få träffa några av mina kollegor i rollen som kommunstyrelses ordförande. Så  här beskriver journalisten för Sävsjö-appen vårt möte:

"Bo Rudolfsson, Laxå, Bengt Germundsson, Markaryd, Stefan Gustafsson, Sävsjö och Annicki Oscarsson, Ödeshög, har både jobbet som kommunstyrelsens ordförande och att de tillhör KD gemensamt. Idag träffades de i Sävsjö. 

- Vi försöker träffas med ojämna mellanrum för att resonera om aktuell politik, både i kommunerna och mot rikspolitiken, säger Stefan Gustafsson. De fyra kommunerna liknar varandra på många sätt men har samtidigt många olikheter. Det visade sig under dagens samtal om tiggerisituationen bland annat. I Sävsjö och Markaryd finns ett flertal tiggare och därmed blir det en fråga man måste jobba aktivt med. Medan det i Laxå och Ödershög är en liten fråga eftersom antalet tiggare är mycket få. 

Annat gällde äldreomsorg och näringsliv, vilket var två tyngre punkter. - Gällande näringslivet har det varit ett väldigt fruktbärande samtal för oss i Sävsjö. Vi har Ödeshög där näringslivet ökat mycket och så har vi giganten i detta, Markaryd. Där har vi mycket att lära, säger Stefan Gustafsson. 

Bengt Germundsson berättar att de i Markaryd jobbat aktivt med näringslivsfrågorna sedan mer än tio år och nått ett bra samarbete mellan näringsliv och kommun. - Det har lett till ett positivt näringslivsklimat, vilket också syns i Svensk Näringslivs enkäter, men det har också gett resultat när det gäller skola, miljö och annat, säger han. 

Bo Rudolfsson och Annicki Oscarsson har båda endast några månader i rollen som ks-ordförande och ser dagen som ett bra sätt att lära. Alla fyra upplever närheten till medborgarna på ett tydligt vis, mycket på grund av storleken på kommunerna, men har samtidigt olika saker att brottas med. - Ta ekonomin till exempel. Vi har varit Sveriges fattigaste kommun, nu är vi näst fattigast, och det innebär att vi måste tänka på ett annat sätt än de andra kommunerna, säger Bo Rudolfsson. 

Dagens samtal kommer att synas i höstens politik i Sävsjö enligt Stefan Gustafsson. - Ja, det gör det. Närmast i besluten om det moderna äldrelivet. Då kommer jag att ta med erfarenhet från idag, säger han men vill inte specificera exakt vad. Med på mötet fanns också riksdagsledamot och partisekreterare Acko Ankarberg Johansson och Tommy Bernevåg Frosberg, kommun- och landstingspolitiskt sekreterare (ej på bild)."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar