söndag 19 juli 2015

Stockhultsgården - ett smultronställe!
Några kilometer utanför Markaryd, i en skogsglänta, precis där den slingrande vägen tar slut, ligger Stockhultsgårdens Tebod i ett gammalt gårdshus byggt 1856. Redan i trappan upp till entrén möts man av doften av te och den som gillar te har över 150 olika sorter att välja mellan. Här säljs te i lösvikt, tetillbehör och olika presentartiklar och överallt finns det tekannor i alla former och storlekar. Till detta serveras ett härligt utbud av hembakta scones, munkar, sylt och olika slags bakverk.

Idag cyklade jag och hustrun de dryga 18 km från Strömsnäsbruk, över Tannsjö, Hult och Hjortsberga, för att njuta av läckerheterna och stillheten. Hade vi valt gårdagen, hade vi kanske träffat den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen som gjorde detsamma – cyklade från sitt sommarhus beläget i skogen utanför Markaryd. Vad Lars Løkke valde vet jag inte, men vi lät oss väl smaka på morotskaka och munkar med hjortronsylt till vilket vi drack Smålandsbärste och Sommarblandning.

För den som vill stressa av och njuta är ett besök på Stockhultsgården ett måste! Här kan man sitta ner och höra tystnaden, det hörs inga ljud från bilar eller flyg och mobilsignalerna har svårt att nå fram till oss som vanligtvis annars är uppkopplade.Stockhultsgården köptes 1975, precis som så många andra gårdar och torp, av ett danskt par (Kirsten och Henri Batting). Sommaren 1991 förverkligade man sin vision och startade en tebod mitt i den småländska skogen. De nuvarande ägarna, Karin och Svend Jespersen, tog över verksamheten 2004 och kan varje år räkna in tiotusentals gäster från när och fjärran.

Karins och Svends passion för te går inte att ta miste på. Allt vävs samman i en helhet. Dofterna, smaken, naturen och miljön gör ett besök på Stockhultsgården till en minnesvärd upplevelse. Här är det öppet året om, utom under januari. Ett besök på Stockhultsgården en härlig sommardag är precis vad man som besökare och turist kan lägga i den minnesask man så gärna öppnar en kall och mörk vinterdag då snön yr och vinden viner. Eller också kan man göra som vi andra som bor i kommunen; göra om upplevelsen om och om igen, värma oss i kylan med te, munkar eller scones och drömma om den sommar som tids nog kommer tillbaka.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar