söndag 27 oktober 2013

Lars Adaktusson i topp på KD:s EU-lista!

I fredags tjänstgjorde jag som ombud för partistyrelsen då Kristdemokraternas partifullmäktige sammanträdde i den anrika andrakammarsalen i Riksdagen. Huvudpunkterna var att fastställa vårt europapolitiska program samt fastställa listan över de personer som ska kandidera för partiet i valet till Europaparlamentet den 25 maj nästa år.
 
Det blir en stark duo som toppar listan. Toppnamnet blir som väntat den välkände journalisten Lars Adaktusson, för stora delar av befolkningen känd som nyhetsankare i Aktuellt och Agenda. En kunnig och trovärdig kandidat, väl skickad att efterträda partiets nuvarande parlamentariker Alf Svensson. På andra plats kommer Ebba Busch-Thor, kommunalråd från Uppsala, som också är välkänd inte minst genom den senaste TV-dokumentären om fyra kommunpolitiker. Med Lars och Ebba som toppnamn är jag övertygad om att vi har alla möjligheter att göra en bra EU-valrörelse.
 
Nomineringskommitténs förslag antogs i sin helhet, vilket innebär att valsedeln kommer att omfatta 44 namn. Personligen hade jag helst sett att listan kompletterats med ytterligare ett namn, Lennart Sacrédeus, vilken jag också pläderade för. Lennart har ett stort förtroende bland många medlemmar och sympatisörer, vilket inte minst visade sig genom resultatet i det interna provvalet. Dock förlorade han omröstningen om plats 25 på listan med röstsiffrorna 29 mot 36. Jag tycker det är ett strategiskt dåligt beslut att placera Lennart utanför listan, men beslutet är taget i god, demokratisk ordning och då är det bara att gilla läget. 
 
Vårt europapolitiska program tycker jag är riktigt bra och anger mycket tydligt att Kristdemokraterna står upp för subsidiariteten, dvs att beslut ska fattas på lägst ändamålsenliga nivå. Det vårt nationella parlament kan besluta, ska helt enkelt EU inte lägga sig i!
 
Med besluten på fredagens partifullmäktige som grund, återstår det tuffa jobbet; att övertyga väljarna om att vårt program och våra kandidater är det bästa alternativet att lägga sin röst för!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar