söndag 25 november 2012

Skolverkets psalmbok - nu med två psalmer!

Inför den stundande julhelgen har Skolverket tagit fram en "juridisk vägledning för rektorerna" att tillämpa i samband med skolavslutningar, advents- eller julfirande i kyrkan. Samtidigt fördubblas antalet godkända psalmer och enligt Skolverkets generaldirektör Anna Ekström är det, förutom "Den blomstertid nu kommer", nu även tillåtet att sjunga "Stilla natt". Båda psalmerna förväntas inom kort ges ut av Skolverket i en specialutgåva tillsammans med den juridiska vägledningen som tillägg.

I en debattartikel idag i DN förklararar generaldirektören att en religiös högtid mycket väl kan uppmärksammas och firas i kyrkan utan religiösa inslag. Enklast är naturligtvis att prästen håller tyst. Skulle så inte vara fallet, kan rektorerna med stöd av vägledningen gripa in och säkerställa att skolelever och personal inte utsätts för någon otillbörlig konfessionell påverkan som menligt skulle skada deras hälsa och säkerhet. 

Samtidigt rapporterar SVT Nyheter att sex av tio lärare anser att de fått för lite fortbildning för att kunna sätta betyg på rätt grunder. Betygssättning är myndighetsutövning, något som ska vara rättssäkert, välgrundat och baserat på tydliga kriterier.

Visst känns det tryggt att Skolverket prioriterat arbetet med en juridisk vägledning vid eventuella kyrkobesök.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar