tisdag 4 januari 2011

"Grundlurade av energipolitiken?"

Så uttryckte sig en fastighetsägare i kvällens SVT-dokumentär Kärnkraftsfiaskot som avslöjade hur mycket elbolagen tjänar på att kärnkraftverken inte fungerar i Sverige.

Enligt beräkningar från Sweco kostade detta konsumenterna 7 miljarder kronor förra vintern. När det var som värst stoppade flera företag sin produktion. Det lär inte bli billigare det här året. Privatpersoner och företag får stå för kostnaden.

”Vi är inte stolta för vad vi gjort på något sätt”, säger E.ON.

Det var tänkt att avregleringen skulle leda till lägre elpriser. I en rapport från FN-organet IAEA konstateras att Sverige är det land i världen där kärnkraften fungerar sämst. Vi har flest oplanerade stopp i hela världen, vilket skylls på bristande underhåll och långsiktighet samt kortsiktigt ekonomiskt tänkande.

”Så fungerar marknaden”, säger Vattenfalls VD. Man undrar vilken värld han lever i. Visst är det märkligt och ganska orimligt att man ska tjäna mer på grund av att man levererar dåligt. Det är inte många marknader som visar upp den karakteristiken.

Vattenfall är idag statens stora kassako och levererar en rejäl vinst. Det staten förlorar på gungorna tar man igen på karusellerna. För många går hela jobbskatteavdraget tillbaka till staten i form av högre elpriser. Det var väl inte riktigt så det var tänkt, eller?

Staten och kraftbolagen sitter i samma båt. Men en sak är säker; om ansvaret hade varit kommunernas, hade regeringen omedelbart beslutat om tvingande åtgärder eller vitesförelägganden för att komma till rätta med problemet.

2 kommentarer:

 1. Det är inte de som inte kan leverera som blir rikare utan de som kan leverera.
  Dagens problem och höga priser är ett ett politiskt fiasko. Det har under många år bedrivits en politisk lekstuga i Sverige och det är nu vi ser resultatet av den.
  Kohandlen mellan Reinfeldt och Olofsson om vindkraft är bara den senaste pusselbiten i den politiska lekstugan.
  300 miljarder i bidrag till vindkraft är en katastrof för ett förstört Sverige med vindkraftvärk.
  .
  .

  SvaraRadera
 2. Elpriset sätts vid varje givet tillfälle utifrån den dyraste produktionen, dvs kärnkraftselen. Det innebär att de svenska kraftbolagen, som har stor volym av billig produktion av el från vattenkraft, gör stora vinster när priset går upp till följd av utebliven kärnkraftsel. Man tjänar alltså mer på den vattenkraftsel som kan produceras än vad de förlorar på den kärnkraftsel som inte kan levereras.

  Du har en klar poäng med dina synpunkter, Lars!

  SvaraRadera