onsdag 5 januari 2011

Bra, Hägglund, men nu måste vi gå från ord till handling!

I en intervju i SvD idag ger Göran Hägglund två mycket efterlängtade besked. Hägglund utlovar att Kristdemokraterna ”nu ska bli en tuffare alliansbroder”. Äntligen! Detta var ett förslag vi förde fram redan i valanalysen 2006 och som återkommer fyra år senare i valanalysen 2010. När jag själv uttryckte liknande tankar för två år sedan i en annan SvD-intervju blev jag uppringd och tillrättavisad av – ja, ni vet nog vem.
.
Hägglund ger också ett tydligt besked om att det kommer att krävas förändringar av det hårt kritiserade regelverket för sjukförsäkringarna. ”Det finns flera saker vi behöver ändra på”, säger han. Inte heller det här beskedet kommer en dag för tidigt. Självklart ska Kristdemokraterna vara det parti som tar strid för de svagaste i samhället och för den som råkar illa ut till följd av ett stelbent regelverk.
.
Jag är den förste att välkomna denna tydlighet från Göran Hägglunds sida som jag välvilligt tolkar som en omsvängning efter höstens debatt och den förlösande diskussion partistyrelsen hade i slutet av november. I SvD-intervjun säger Hägglund emellertid inget om hur denna förändring ska gå till. Precis som i sitt utspel om vårdnadsbidraget under hösten konstaterar han att han ”har idag ingen färdig lösning”. Några färdiga lösningar kommer nog inte heller att dyka upp som en blixt från en klar himmel. Däremot måste vi för att upplevas trovärdiga som politiker och politiskt parti kunna visa på de möjligheter som finns till förändring och förbättring. Det håller inte i längden att säga sig vilja förändra, man måste också visa på konkreta möjligheter.
.
Under de kommande månaderna ska vi internt i partiet diskutera och ge synpunkter på den starka kritik som framkommer i Framtidsgruppens valanalys. Detta arbete, tillsammans med partiledarens nyuttalade vilja till förändring, innebär möjligheter till en utveckling i positiv riktning för partiet. Men då gäller det att ganska snart också gå från ord till handling!
.
Den förändrade inriktning som Göran Hägglund nu aviserar kommer att kräva ett kraftfullt och tydligt agerande från hela partiet. Att partiledaren nu signalerar en tuffare linje gentemot Allianskamraterna liksom en förändrad hållning i politikens innehåll innebär ju inte att de som tidigare gett honom strategiska råd per automatik kommer att göra liknande piruetter.
.
I avvaktan på den interna diskussion som förhoppningsvis ska leda fram till mer färdiga lösningar och förslag i sakpolitiska frågor borde Hägglund visa att han menar allvar med sina besked i SvD-intervjun. Då räcker det inte med att ha utsett en ny partisekreterare, utan det krävs att lagledare Hägglund gör fler förändringar i laguppställningen för att åtgärda Framtidsgruppens kritik på ”dåligt lagarbete, oklart ledarskap och för få egna utspel”.

2 kommentarer:

 1. "Vägen dit handlar inte om att äventyra alliansen som konstruktion eller den goda sammanhållningen. Men vi måste som kristdemokrater bli bättre på att sätta våra egna bomärken på de förslag som har sitt ursprung i oss."

  Det här citatet från intervjun med Göran Hägglund i Svenska Dagbladet är mycket oroande. Det är gamle Hägglund igen. Samma tonläge som i hans artikel i samma tidning efter beslutet om könsneutrala äktenskap. Samma undfallenhet. Stor risk att det fortfarande inte finns någon politisk fråga som för Kd är så helig att partiet skulle offra rollen som regeringsparti.

  SvaraRadera
 2. Per!

  "Moderaterna är att gratulera för sina fantastiska framgångar. Det är vi som äger problemet, och det är vår sak att åtgärda det."

  Samma stab av rådgivare kommer inte att kunna föreslå, åtgärda och stå för den omsvängning Hägglund trots allt signalerar. Det är därför jag menar att han måste ändra i sin laguppställning ganska snabbt för att visa att han verkligen menar det han säger.

  SvaraRadera