torsdag 2 april 2009

Åtalen ogillas!

En väntad och klok dom! Så kommenterar jag den friande domen i Växjö Tingsrätt för däckarbetaren Reza Rezai och hans arbetsgivare Harald Takvam, Markaryd. Jag är glad att Tingsrätten gjort en bedömning av fakta i målet och därmed konstaterar att det inte finns någon grund för en fällande dom.

Det är häpnadsväckande att polis och åklagare anser sig ha tillräckligt med resurser att lagföra två personer som gjort allt man kan förvänta sig för att göra rätt för sig. Det här målet har kostat skattebetalarna stora pengar helt i onödan. Tänk om myndigheterna i stället kunde visa lika stort engagemang för att komma åt alla de oseriösa arbetsgivare som utnyttjar papperslösa flyktingar och som struntar i att betala rimliga löner, skatter eller arbetsgivaravgifter.

Tingsrätten konstaterar i sin dom att det inte finns grund för åklagarens framställan att Rezai och Takvam skulle agerat med ”uppsåt” eller ”oaktsamhet”. Tvärtom har de på alla tänkbara sätt försökt försäkra sig om att allt gått rätt tillväga. "Inte ens oaktsamhet kan läggas Reza och och Harald till last", konstaterar Tingsrätten som fortsätter: "Till detta kommer att reglerna om arbetstillstånd i sig är svåröverskådliga och, såvitt visats i målet, Migrationsverkets information på hemsidan är ofullständig och felaktig."

Nu hoppas jag innerligt att Reza och Harald ska få lite lugn och ro. Samtidigt hoppas jag att berörda myndigheter kan lägga prestigen bakom sig och börja jaga brottslingar i stället för hederliga arbetare och företagare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar