söndag 23 juli 2017

Världsklass på "Musik i Tagaborg"
Igår var det invigningskonsert för Musik i Tagaborg och därmed har ett fantastiskt musikprojekt sett dagens ljus i Markaryds kommun. Bakom projektet står kompositören Tobias Broström, hans hustru Magdalena och Tobias föräldrar Rune och Ingegerd. För ett år sedan presenterade Tobias idén att bygga om den gamla ladan på sin fastighet i Norra Haghult till en musikscen och konsertlokal. Knappt ett år senare är den här delen av projektet klart och igår hölls den formella invigningen inför en entusiastisk publik som fyllde lokalen till sista plats.
Kanske inte så konstigt med tanke på de musiker som Tobias lyckats få till Tagaborg. Eller vad sägs om Håkan Hardenberger, av många ansedd som världens bästa trumpetare, Svante Wik, soloklarinettist i Odense Synfoniorkester, den prisvinnande slagverksduon Malleusincus (Johan Bridger och Patrik Raab) samt pianisten Julia Sigova, som 2011 fick utmärkelsen Sveriges bästa kvinnliga musiker. Allt presenterat av Lennart Stenkvist, tidigare programchef för Malmö Symfoniorkester.
Förutom solistframträdanden av de olika musikerna uppfördes även några helt fantastiska arrangemang. Att få höra några av Bach´s musikaliska verk framförda med sättningen flygel, trumpet, klarinett och marimba var en av kvällens absoluta höjdpunkter för mig. Liksom extranumret där ensemblen förstärktes av Tobias Broström på marimba och Magdalena Broström, själv pianopedagog, som dubblerade antalet händer på flygeln av märket Steinway & Sons.

Ytterligare två konsertkvällar är inbokade i sommar. Nästa lördag är det dags för Rickard Söderberg och Per Tengstrand och om två veckor kommer Uppsala kammarsolister, en stråkensemble med flera av Sveriges främsta musiker, bl a violinisten Bernt Lysell.

Det är helt fantastiskt att kulturlivet i Markaryds kommun nu breddas på det här sättet och på ett helt privat initiativ. Tobias och Magdalenas satsning innebär att vi i en ombyggd lada i Norra Haghult kan ta få del av konserter och världsartister som vanligtvis framträder på den nationella och internationella scenen.
Detta var också något jag framhöll i det invigningstal som jag fått förmånen och förtroendet att hålla och som avslutades med att vi tillsammans slog invigningsslaget på en cymbal. Kommunens näringslivschef och jag överlämnade också en liten blomma samt en tavla och gratulerade till denna fantastiska satsning samt önskade lycka till!

Hela mitt invigningstal kan man läsa här:

"Anders Bredal, Bernhard Ljunggren, Torsten Nilsson, Kristina Wiman, Jeanette Walerholt, Thomas Jonsson och Lasse på Backen. Det är några av namnen som satt Markaryd på den musikaliska kartan. Nu kan vi lägga till ytterligare ett namn; Tobias Broström. Tobias är en internationellt erkänd kompositör och pappa till detta fantastiska projekt i Norra Haghult, Markaryds kommun. 

Tobias är förvisso inte född i Markaryd, men han har varit här sedan barnsben, eftersom både mamma och pappa kommer från trakten.

Markaryd är en liten, men  välmående kommun. Vi är precis lagom stora med många och framgångsrika företag, massor med föreningar och bra kommunala verksamheter. Men en kommun utan kultur vore ändå en fattig kommun. Därför är det fantastiskt att det finns människor som Tobias, som vill satsa på och bredda kulturverksamheten ytterligare i vår kommun!

Tobias arbete med den fantastiska konsertlokal vi just nu befinner oss i kan väl sägas vara målet för en etapp i projektet; att göra en musikscen och konsertlokal av den gamla ladan. Samtidigt är sommarens konserter bara början på nästa etapp - en musikalisk resa inte bara för byn Norra Haghult, inte bara för Markaryds kommun utan för hela södra Sverige! 

Naturligtvis är inte Tobias den enda bakom detta musikaliska projekt. Här finns givetvis också hustrun Magdalena, själv en framstående pianopedagog. Här finns också svärmor Elisabeth, som jobbat som musiklärare. Svärfar Tom har väl kanske inte direkt några kända musikaliska meriter, utan har väl mest dirigerat fotbollslag! 

Stor hjälp har Tobias också fått av Lennart Stenkvist, tidigare programchef för Malmö Symfoniorkester, som vi dessutom har nöjet att ha som presentatör här ikväll!

Vi ska naturligtvis heller inte förglömma pappa Rune och mamma Ingegärd, som lagt ner hundratals timmar i projektet. De driver dessutom Sliteborgs Bed & Breakfast, som ligger bara ett stenkast härifrån och som måste betecknas som ett av Sveriges mest fantastiska boende för turister!

Från Markaryds kommun vill vi uttrycka vår stora uppskattning till Tobias och Magdalena för denna kulturella satsning och vi önskar er lycka till i fortsättningen. Vi hoppas också på ett fortsatt gott samarbete.

Med de orden förklarar jag Musik i Tagaborg för invigt!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar