onsdag 16 januari 2019

Så släpptes Vänsterpartiet in bakvägen av Löfven















Dagens besked från partiledarna innebär att Sverige även fortsatt kommer att få en vänsterregering. Efter de separata förhandlingar Stefan Löfven haft med Jonas Sjöstedt står det klart att Vänsterpartiet fått garantier att även fortsättningsvis få ett inflytande över den politiska inriktningen.

Stefan Löfven deklarerade tydligt vid sin presskonferens att de reformer som kan bli aktuella, oavsett om de ingår i de 73 punkterna i överenskommelsen eller handlar om ny politik, förutsätter nya förhandlingar och överenskommelser med (C) och (L). Man behöver inte vara nobelpristagare för att förstå att Vänsterpartiet i och med detta kommer att få ett politiskt inflytande genom den nedtecknade uppgörelse "som vi aldrig kommer att få se".

Vänsterpartiet blir således ingen dörrmatta utan bjuds in i värmen av Löfven som erbjuder fortsatta möjligheter för Sjöstedt att påverka den politiska inriktningen. Löftet från (C) och (L) om att Vänsterpartiet inte skulle få något inflytande visade sig således vara falskt.

Resultatet av fyra månaders politiskt spel blir en fortsatt S/MP-regering, en spräckt allians på det nationella planet, en överenskommelse med stödpartierna (C) och (L) som bröts innan den ens hann träda i kraft och en rad brutna vallöften från de fem partier som på fredag tar på sig ansvaret att leda vårt land.

Resultatet blir också att det ena ytterkantspartiet (V) släpper fram en regering som ska driva en rad politiska frågor som man i decennier gjort allt för att förhindra.  Genom att låtsas att det andra ytterkantspartiet (SD) isoleras, skapar man det missnöje i väljarkåren som kommer att innebära att (SD) i nästa val tillåts växa ännu mer. 

Decemberöverenskommelsen blev en Januariblåsning.

Kristdemokraterna kommer att fortsätta vara en del av den borgerliga oppositionen. Vi kommer att fortsätta stå upp för våra värderingar och vår politik på samma sätt vi gjort under valrörelsen. Ebba Busch Thor har tillsammans med Ulf Kristersson stått fast förankrade då andra darrat på manschetten. De kan, till skillnad från en rad andra partiledare, gå vidare med hedern i behåll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar