måndag 14 januari 2019

Bläcket på papperet hann inte ens torka....
















Bläcket hann inte ens torka på papperet innan de fyra partiledarna i direktsänd TV började sväva på målet hur man ska tolka deras överenskommelse. Tolkningen av den så kallade "anti(V)-klausulen" var tydligen så oklar att Stefan Löfven fick ytterligare 48 timmar på sig för att förhandla fram en lösning med Jonas Sjöstedt och det parti som inte skulle få något inflytande över den politiska inriktningen. 

Jan Björklund svävade på målet redan vid sitt framträdande och konstaterade att det nu handlar om "att minimera ytterkantspartiernas inflytande". Det svänger fort i retoriken!

Det är minst sagt anmärkningsvärt att fyra partier kommer överens om att ställa det femte partiet, (V), utanför allt inflytande utan att ens diskutera detta med (V). Det är minst lika anmärkningsvärt om detta parti, utan förhandlingar och motkrav, går med på att rösta fram en politik som säljer ut detta partis grundläggande värderingar. Vid dagens presskonferens antydde Sjöstedt att detta inte var det största problemet. Han verkade nöjd med att få vissa "muntliga garantier" från Löfven.

Dagens presskonferens visade i alla fall vad vi har att vänta oss om den här regeringskonstellationen blir vald på fredag; fortsatta missuppfattningar och olika tolkningar av vad man egentligen kommit överens om. 

Det med (C) och (L) förstärkta vänsterblocket har i alla fall lyckats med en sak; att skada det politiska systemet och ytterligare öka politikerföraktet. I stället för att respektera valresultatet har man gjort allt för att trixa fram en lösning där man inte har några problem med att sälja ut stora delar av sina vallöften och dessutom tro att detta inte har någon betydelse för väljarkåren. Denna strategi kommer, enligt min bedömning, visa sig vara ett mycket stort misstag. De partier som nu gör tvärtemot vad man lovat kommer att bli påminda om detta fram till nästa val. Det är ingen risk att väljarna glömmer detta!  

Det mest ärliga hade varit att utlysa ett extra val och låta väljarna fälla sin dom över den kohandel som nu spelas upp inför öppen ridå. Tyvärr tror jag dock inte att det kommer att ske. Det parti som skulle "stängas ute från inflytande" förhandlar nu för att få de "muntliga garantier" för inflytande som krävs för att släppa fram Löfven. Tvärt emot vad både Lööf och Björklund lovade. 

Var det någon som påstod att man ska hålla det man lovat?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar