lördag 30 september 2017

Färgloppet inledde "Världens Barn-veckan"




















Finalveckan på insamlingen till Världens Barn startade ikväll med en repris av fjolårets succé "Färgloppet". I år var vädrets makter betydligt bättre och jag uppskattar att drygt 200 personer mötte upp i Strömsnäsparken för att springa eller promenera detta lopp. Aktiviteten lockar främst barn och ungdomar, men en hel del vuxna fanns också med i startledet, låt vara med något vitare t-shirts än det yngre garde som glatt lät sig stänkas ned med färgpulver av olika kulörer.

Det är Samhällsföreningen, Strömsnäsbruks IF och Gymnastikföreningen som förtjänstfullt håller i arrangemanget och hela behållningen av startavgiften tillfaller insamlingen till Världens Barn.



















Under hela den kommande veckan kommer det att ordnas ett stort antal aktiviteter i syfte att samla in pengar. Tipspromenader, skivor till kaffet, konserter, sopplunch, second hand-försäljning och mycket mer står på programmet. Och så blir det flera föreställningar med "Black- light - den sista Bondfilmen". Filmen, som gått på olika biografer sedan premiären i maj, har nog snart spelat in en halv miljon kronor. Ett fantastiskt resultat av ett helt ideellt projekt som blivit en succé.

Så passa på att vara med så mycket du kan och skänk pengar till insamlingen. Tillsammans kan vi hjälpa Världens Barn och varje bidrag som kommer in gör skillnad!

tisdag 26 september 2017

Markaryds företagsklimat i Sverigetopp!














Idag presenterade Svenskt Näringsliv sin ranking av kommunernas företagsklimat och Markaryds kommun fortsätter att imponera. Totalt hamnade vi på en 15:e plats bland landets 290 kommuner och med den placeringen är vi återigen bästa kommun i länet. 


I enkätdelen är vi för tredje året i rad i Sverigetopp vad gäller det sammanfattande omdömet och i nio av de tolv övriga enkätfrågorna hamnar vi på topp 10-listan. Ett så bra resultat har vi aldrig haft tidigare och det är ganska långt ifrån den blygsamma placering (220) som vi hade när jag tillträdde mitt uppdrag 2003.


Den otroligt fina placeringen i årets ranking är frukten av ett långsiktigt och idogt arbete tillsammans med näringslivet. Ett mycket gott betyg på vårt gemensamma arbete. Det här har vi åstadkommit tillsammans. Det är tack vare den goda samverkan vi har mellan näringslivet och kommunen som vi har lyckats så väl i vårt gemensamma arbete. Jag gläds därför med alla företagare, tjänstemän och politiker som varit delaktiga i arbetet för att få ett allt bättre företagsklimat i Markaryds kommun. Det här resultatet ska vi vara stolta över, men samtidigt gäller det att vi inte slår oss till ro utan fortsätter arbeta för att bli ännu bättre!

Foto: www.markaryd.com














Ibland får jag frågan varför jag alltid lyfter fram betydelsen av ett starkt näringsliv. Svaret är mycket enkelt, det är ju där resurserna skapas för vår välfärd. Utan framgångsrika företag som växer och går med vinst blir det inte så mycket skatteintäkter för oss politiker att fördela till välfärden. Därför ska vi som politiker självklart arbeta för ett bra företagsklimat och ge de förutsättningar som behövs för näringslivet att växa. 

Ett stort tack till alla er som på olika sätt bidragit till den här framgången!

tisdag 19 september 2017

Välbesökt frukostmöte på Rasta















Det var som vanligt både fullsatt och festligt när Tlllväxt Markaryd AB arrangerade höstens första frukostmöte på tisdagen. Cirka 125 företagare och gäster hade mött upp för att ta del av ett digert program. Platschefen Ulf Andersson visade runt i den nya Rasta-anläggningen, som även inrymmer en Preem-mack och Burger King. De första månaderna har varit lyckosamma och över förväntan, vilket är glädjande,




















Mikael Tervaniemi från ägarfamiljen berättade om Rastakoncernen som i år förväntas slå rekord i omsättning. Det är imponerande vilka volymer det handlar om. Under 2016 serverade Rasta totalt till exempel 1,5 miljoner dagens lunch, 100 ton köttbullar, 50 ton pyttipanna och 350 ton potatis samt mycket mer.




















Karina och Henrik Pedersen berättade också om sitt företag, Askungen Vital AB, som återför aska från förbränningen av biomassa till skogen. Genom denna askåterföring sluts kretsloppet och viktiga ämnen återförs till skogen. Självklart är företaget PEFC- och ISO-certifierat.















Utöver detta blev det som vanligt information om aktuella ämnen från Tillväxt, kommunen och polisen, samt möjlighet till mingel, trevlig samvaro och kontakter. Att upplägget på våra företagsfrukostar är ett vinnande koncept står helt klart med tanke på den mycket goda uppslutningen varje gång. Bra jobbat, helt enkelt!

söndag 17 september 2017

Partipolitiken segrade i kyrkovalet




















Sedan snart 20 år tillbaka sägs det att kyrkan är skild från staten, Ett politiskt beslut som de politiska partierna inte verkar ha förstått eller vill följa.

Eftersom kyrkan är skild från staten borde den också, enigt min uppfattning, vara avpolitiserad och utan inflytande från politiska partier. Därför har jag idag röstat på en politiskt oberoende grupp och kryssat kandidater med ett genuint kyrkligt engagemang och intresse.

De flesta tycks dock inte ha resonerat på samma sätt, utan medlemmarna i Svenska kyrkan har uppenbarligen röstat för ett ökat politiskt inflytande över den kyrka som skulle vara skild från staten. Tidigare var det regeringen som utsåg biskopar och domprostar. Nu ska det tydligen vara de politiska partierna som ska utse Svenska kyrkans högsta religiösa ledare.

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna är tre politiska partier som går framåt i kyrkovalet. Samtliga tre partier har också mobiliserat för att få ett större inflytande. När nästan alla röster är räknade tycks det som om dessa tre partier får ca 55 % av rösterna till kyrkomötet.

Läs gärna vad Jakob Forssmed, vice partiledare för Kristdemokraterna, skriver om politiseringen av kyrkan i Dagen i fredags. Jag håller helt med honom och avslutar med ett citat från artikeln:

"De partier som anser att deras ideologi och partipolitiska ställningstaganden är applicerbara på kyrkan har kanske inte fullt ut förstått vad en kyrka är och vilken uppgift den har. Jag menar att detta faktum sannolikt gör dem mindre förmögna att hålla rågång mellan stat och kyrka när frestelsen dyker upp att göra kyrkan till statsmaktens lydiga redskap. Det är oroväckande."

torsdag 14 september 2017

KD arbetar för fastighetsnära insamling av hushållsavfall och förpackningar i Markaryd



















Det ska vara lätt att göra rätt! Vi är ganska duktiga på att källsortera i Markaryds kommun, men vi kan bli bättre. Ju närmare hushållen återvinningen finns, desto bättre blir vi på att källsortera. Det är därför jag arbetar för att införa fastighetsnära insamling av hushållsavfall och förpackningar i Markaryds kommun och nu har vi kommit en bit på väg. När vårt nuvarande avtal om att förbränna hushållsavfallet går ut om drygt ett år, vill jag att vi ska ha kommit så långt att vi kan gå över till fastighetsnära insamling (FNI) i flerfackskärl.

Tillsammans med fyra andra kommuner i länet utreder vi möjligheten av att starta ett gemensamt renhållningsbolag och en övergång till FNI. Utredningen kommer att vara klar under hösten och i början av nästa år bör det vara möjligt att ta ett beslut i kommunfullmäktige om att byta insamlingssystem. En övergång till fyrfackskärl innebär att insamling kan ske i åtta fraktioner (restavfall, matavfall, färgat och ofärgat glas, pappers-, metall- och plastförpackningar samt tidningar) i kärl på den egna fastigheten.

Erfarenheterna från de kommuner som gått över till fastighetsnära insamling är mycket goda. Återvinningsgraden har ökat väsentligt och man sorterar helt enkelt mer. Men även transporterna minskar genom att man slipper köra bil till insamlingsstationerna eller återvinningscentralen. FNI gynnar helt enkelt vår miljö. I den andra vågskålen ligger att det kommer att bli något högre renhållningsavgift för den som väljer att sortera fastighetsnära, men jag bedömer att nyttan, den ökade servicegraden och miljövinsten kommer att väga tyngre än en något högre taxa. Allt detta kommer att belysas i den nu pågående utredningen.

Förhoppningsvis kommer Markaryds kommun, kanske redan från år 2019, att ha gått över till ett fastighetsnära insamlingssystem och tagit ännu ett steg framåt i det miljöarbete som vi nu sätter ett stort fokus på!

söndag 10 september 2017

Stort intresse för kulturvandring i Traryd














Drygt 80 personer mötte upp idag till den tredje kulturvandringen i Markaryds kommun den här sommaren. Idag var arrangemanget förlagt till Traryd där den eminente ciceronen Nils Svensson, med hjälp av medlemmar i Traryds Hembygdsförening, tog deltagarna med på en vandring genom en del av det Traryd som en gång fanns. En imponerande berättelse om människor, deras liv och verksamhet under flera sekler.

Det var också dags att särskilt uppmärksamma två kulturhus genom att montera upp skyltar där texten minner om personer och verksamheter knutna till dessa hus. Hembygdsföreningen hade valt ut Leonard Svenssons gamla affärsbyggnad, som är Traryds äldsta affär, samt Randal, en snart 125 år gammal byggnad som Hembygdsföreningen fick i arv för tre år sedan.

Tanken är att vi från kommunen varje år ska uppmärksamma några av de äldre husen i våra tätorter på det här sättet. Att det finns mycket att påminna oss om, var dagens vandring ett tydligt bevis på. 

Ett stort tack till Nils och övriga i Traryds Hembygdsförening för dagens vandring!

lördag 9 september 2017

God stämning på marknaden trots regn och rusk




















Trots en ovanligt regnig marknadsdag var stämningen på topp i KD-tältet på Markaryds marknad. Precis som vanligt kampanjade vi, sålde lotter och pratade med folk. Vårt lotteri med vinstgaranti är en succé eftersom så många vinner och går nöjda från tältet med en ny resväska, kaffebryggare, elvisp eller något annat.

Lotteriet skapar också många tillfällen till samtal och man blir så uppmuntrad av alla positiva kommentarer och uppskattande ord om vad vi gör för att det ska gå bra för kommunen. I år var det också många positiva kommentarer om partiets agerande på riksnivå, vilket bådar gott inför det år som nu ligger framför. Idag är det ju ett år till valdagen.

Så ett stort tack till er alla som stannade till och tog lotter eller bara pratade en stund med oss!

torsdag 7 september 2017

En dag i Stockholm med kommunala frågor












Ett av de uppdrag jag prioriterar högt är min förtroendepost i SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. Den här perioden är den tredje för mig och under den här mandatperioden sitter jag i den för kommunsektorn så viktiga Samhällsbyggnadsberedningen. Eftersom i princip alla regeringens förslag passerar SKL långt innan de når riksdagen, har man en stor möjlighet att ta del av aktuell kunskap som går att använda sig av i det vanliga kommunala arbetet. Dessutom finns en stor möjlighet att påverka det som så småningom blir regeringens förslag till riksdagen.

Idag var det första sammanträdet efter sommaren och dagordningen var diger med förslag som rör kommunernas klimatanpassning, belysning på statliga och kommunala vägar, EU-direktiv, livsmedels- och miljötillsyn, ändringar i plan- och bygglagen mm. 

Efter SKL hade jag lovat att besöka partiavdelningen i Solna stad för att försöka inspirera dem i det kommunala arbetet. Även om Solna är betydligt större än Markaryd finns det mycket i arbetssätt och attityder som man kan använda sig av oavsett om kommunen är liten eller stor.

Mellan dessa aktiviteter hann jag också med att samtala med ekonomichefen i Solna stad som gav mig några väl underbyggda synpunkter att ta med till den referensgrupp jag är med i och som har möjlighet att ge inspel till regeringens särskilde utredare av kostnadsutjämningssystemet.

Så nu är det snart dags att hoppa på nattåget söderut för att vara tillbaka i Markaryd i morgon bitti. Visst är det politiska uppdraget omväxlande.

onsdag 6 september 2017

Personlig och gripande föreläsning av Mattias Sunneborn

























Intresset var stort när friidrottaren och ambassadören för Suicide Zero, Mattias Sunneborn, gästade Markaryd och Kulturhuset idag. Rådet för funktionshinderfrågor (RFF) i Markaryd stod som arrangör och syftet var bland annat att sätta fokus på psykisk ohälsa och självmordsprevention. En föreläsning i tiden, inte minst med tanke på problematiken som uppmärksammas på söndag då den internationella suicidpreventiva dagen manifesteras på olika håll.

Mattias berättade om sin karriär och hur han blev en av världens bästa friidrottare. Samtidigt vävde han in en mycket personlig och ödmjuk ton i sin berättelse. När han var 15 år gammal och precis färdig att börja på friidrottsgymnasiet i Växjö tog hans pappa sitt liv, något som självklart kom att prägla hans fortsatta liv. Under många år förnekade han händelsen och berättade att hans pappa dött i en hjärtinfarkt.

Det var först i samband med TV-programmet "Mästarnas Mästare" för ett par år sedan som han avslöjade hur det egentligen förhöll sig. Händelsen och erfarenheterna till följd av densamma gjorde att Mattias nu engagerat sig i den ideella organisationen Suicide Zero, som arbetar för att minska självmorden.





















Problemet är långt större än många tror. Enligt den nationella folkhälsostatistiken 2016 uppgav 3 % av befolkningen i åldern 16-64 år att man under de senaste 12 månaderna haft suicidtankar. Hela 49 % av dessa var under 30 år.

Att förebygga psykisk ohälsa är ett område som Alliansen i Markaryd också prioriterat genom att skjuta till ökade resurser och igår presenterade skolan och socialtjänsten hur man tillsammans utvecklat sina samverkansformer på ett sätt som jag tycker verkar mycket förhoppningsfullt.

För det här är en angelägen fråga! Om någon i publiken i Kulturhuset i eftermiddag gick dit med en annan uppfattning var det inte svårt att tänka om när man lyssnade till Mattias Sunneborn och hans erfarenheter. 

En berättelse som berikade mig och säkert många fler!