fredag 30 augusti 2013
Skånesläp etablerar sig i Strömsnäsbruk
Företaget Skånesläp från Hörby öppnade idag sitt nya försäljningsställe i Strömsnäsbruk och välkomnades naturligtvis på plats av Markaryds kommun genom att företagets representanter Magnus Haraldson och Joakim Widesjö fick ta emot kommunens lyckönskningar och en liten blomma. Den nya etableringen ligger precis intill E4:an i ett mycket bra skyltläge.
Skånesläp har funnits sedan några år i Hörby, är ett växande företag och expanderar nu genom etableringen i Strömsnäsbruk. Man importerar och säljer bilsläp av fabrikaten Hapert, 4P och Variant. Hapert är en av Hollands största tillverkare av bilsläp, 4P är ett välkänt svenskt märke och Variant är en växande tillverkare från Danmark. Skånesläp är också generalagent för amerikanska Shadow hästtrailer och visade idag upp en riktig värstingvariant i form av en trailer plats för tre hästar samt en boendedel för två personer inklusive dusch, toalett och kök.
Företaget ombesörjer även service och reparationer av släpvagnar, försäljning av reservdelar samt uthyrning av släp. Dessutom bygger man om släpvagnarna efter kundernas behov, vilket kan variera i ganska stor utsträckning. Idag har man fem anställda, men siktet är redan ställt mot fortsatt expansion.
Därför är det roligt att man valt Markaryds kommun och Strömsnäsbruk som etableringsort. Vi önskar Magnus och Joakim välkomna och hoppas att verksamheten ska bli framgångsrik! Idag och i morgon håller företaget öppet hus och inbjuder kunder, allmänheten och andra intresserade till ett besök.
måndag 26 augusti 2013
Högskolestart i Markaryd!
"Om ni sköter er och blir godkända på den här utbildningen kan jag garantera att ni kommer att få jobb!"
Med den utfästelsen hälsade Gerteric Lindqvist, VD på NIBE, de arton eleverna välkomna till den första YH-utbildningen i kommunen som startade idag på KCM, Kunskapscentrum Markaryd. Efter en lång tids förberedelser och planering tillsammans med framför allt NIBE, var det en stor glädje att idag få vara med och starta upp YH-utbildningen till värmepumpstekniker.
Självklart ska en utbildning till värmepumpstekniker förläggas till Markaryd. Här finns ett av världens ledande företag inom branschen och det man inte kan om värmepumpar på NIBE, är knappast värt att veta. Därför var det med viss förvåning vi på senvintern fick besked att YH-myndigheten valde att förlägga den här utbildningen till - Hultsfred! Lyckligtvis beslutade sedan regeringen att utöka antalet YH-platser och i den därpå följande beslutsprocessen fick Markaryd och KCM sin efterlängtade yrkeshögskoleutbildning.
YH står för Yrkeshögskola, en eftergymnasial skolform. Kurserna är branschspecifika och anpassade till yrkeslivet. Praktik i form av lärande i arbetet (LIA) är en bärande del. Unikt för utbildningen i Markaryd är en certifiering i kylteknik. Efter 40 veckors studier och 200 YH-poäng får eleverna sin yrkeshögskoleexamen och blir attraktiva för såväl VVS-företagen som tillverkarna.
I mitt välkomsttal berättade jag naturligtvis om kommunen och om det goda samarbete som vi har med näringslivet. Ett samarbete som bl a den här YH-utbildningen är ett utmärkt exempel på. Lärarna kommer från näringslivet och praktiken sker på de modernaste produkterna som finns på marknaden.
Jag lyfte också fram näringslivets och produktionens betydelse för tillväxten i vårt land. Utan en produktion skapas heller inte några resurser för oss politiker att fördela till satsningar på välfärden och våra kärnverksamheter. Som politiker kan vi bara skapa förutsättningar och en god jordmån för att nya jobb ska växa fram. Dessvärre tycks det vara en kunskap som många kollegor i beslutande ställning inte tagit till sig. Vi behöver en nationell politik som ger näringslivet bättre förutsättningar att effektivisera och öka sin konkurrenskraft om vi vill behålla jobben i Sverige.
Det ska bli mycket intressant att följa den första kullen av högskolestudenter fram till deras examen nästa år. Till skillnad från många andra utbildningssatsningar leder det här till jobb efter godkänd examen. Industrin ropar efter kompetent personal. Det behovet borde varje ansvarsfull riksdagspolitiker se till att lösa!
lördag 10 augusti 2013
Naturpasset - en känsla av "självvald väg i okänd mark"!
En sport som ligger mig väldigt varmt om hjärtat är orientering. Den första nybörjarkursen gick jag i SK Graals regi som tolvåring och under en dryg tioårsperiod var jag mycket aktiv och tävlade runt om i södra Sverige. Orienteringen kombinerar fysisk ansträngning med tankeverksamhet, allt med målet att leva upp till sportens ädla devis; "självvald väg i okänd mark".
Det var också i SK Graal jag fick min första skolning i föreningslivet och i det ideella arbetets glädje. Idag skänker jag en tacksamhetens tanke till de äldre ledarna i föreningen som gav mig och andra ungdomar ett så stort förtroende. De åren har lärt mig mycket som jag sedan haft stor nytta av i olika sammanhang.
Även den här sommaren ordnar SK Graal i Strömsnäsbruk en trimorientering. I år är det möjligt att ta sig ut till de 40 kontrollerna på cykelbara vägar i och runt Strömsnäsbruk. På så sätt kan i stort sett alla delta. Även om inte kontrollpunkterna är särskilt svåra, väcks känslan av sporten till liv igen och det är fortfarande lika roligt att upptäcka de små rödvita kontrollmärkena som visar att man kommit rätt.
På köpet får man motion och frisk luft och när man mäter den tillryggalagda sträckan konstaterar man med förvåning att sträckan man cyklat ofta närmar sig 1,5 mil. Dessutom får man återupptäcka vägar och stigar som det gått ganska många år sedan man beträdde. Helt enkelt ett perfekt sätt att utforska sin närmiljö.
SK Graals cykeltrim "Naturpasset" pågår drygt en månad till, t o m den 25 september. Har du inte köpt ditt paket med karta, stämpelkort och kontrollbeskrivning än, så finns det fortfarande tid. Jag har några kontroller kvar innan mitt stämpelkort är fullt, så vi kanske ses!
torsdag 1 augusti 2013
Stockhultsgårdens Tebod - vilket smultronställe!
Stockhultsgårdens Tebod ligger vackert belägen i en skogsglänta några kilometer utanför Markaryd. Där den slingrande vägen tar slut ligger det gamla gårdshuset, byggt 1856. Redan i trappan upp till entrén möts man av doften av te och den som gillar te har över 150 olika sorter att välja mellan. Här säljs te i lösvikt, tetillbehör och olika presentartiklar och överallt finns det tekannor i alla former och storlekar. Till detta serveras ett härligt utbud av hembakta scones, munkar, sylt och olika slags bakverk. För den som vill stressa av och njuta är ett besök på Stockhultsgården ett måste!
Stockhultsgården köptes 1975, precis som så många andra gårdar och torp, av ett danskt par (Kirsten och Henri Batting). Sommaren 1991 förverkligade man sin vision och startade en tebod mitt i den småländska skogen. De nuvarande ägarna, Karin och Svend Jespersen, tog över verksamheten 2004 och kan varje år räkna in alltfler gäster från när och fjärran.
Karins och Svends passion för te går inte att ta miste på. För fem år sedan, 2008, fick Stockhultsgårdens Tebod utmärkelsen "Årets Teställe". Juryn bestod av branschfolk med lång erfarenhet från yrken som konditorer och köksmästare. Motiveringen löd enligt följande:
"Alla tedrickares dröm! Tänk att stå framför hyllvis med teer från olika delar av världen. Totalt 120 olika tesorter i lösvikt. Paret Jespersen från Danmark har under fyra år drivit Stockhultsgårdens Tebod mitt i den småländska skogen och kan sina tesorter. Personalen är mycket kunnig och rekommenderar gärna ett te som passar gästens önskemål. Teet bryggs i kannor, varje gäst får en egen kanna. Här finns också ett trevligt utbud av hembakat som härliga scones, saftig morotskaka och så de klassiska Stockhultsmunkarna för att nämna något ur menyn."
Allt vävs samman i en helhet. Dofterna, smaken, naturen och miljön gör ett besök på Stockhultsgården till en minnevärd upplevelse. Här är det öppet året om, utom under semestern i januari. Ett besök på Stockhultsgården en härlig sommardag är precis vad man som besökare och turist kan lägga i den minnesask man så gärna öppnar en kall och mörk vinterdag då snön yr och vinden viner. Eller också kan man göra som vi andra som bor i kommunen; göra om upplevelsen om och om igen, värma oss i kylan med te, munkar eller scones och drömma om den sommar som tids nog kommer tillbaka.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)