lördag 31 oktober 2015

Alla Helgons Dag




















Under den här helgen brinner det många ljus på kyrkogårdarna runt om i vårt land; till minne, i tacksamhet, i sorg och saknad. Ljusen brinner med värme och tacksamhet över dem som vi saknar och påminner oss om betydelsen att ta vara på vår stund på jorden.

"Var rädd om Dina kära, Du har dem inte jämt.
Vår tid för sammanvaro, vi ej med Gud bestämt.

Som ljusen sakta brinner, i sina stakar ner.
Så våra år försvinner, Du har dem inte mer.

Tack för den varma kärlek, Du oss givit har.
Ditt vackra ljusa minne, för alltid lever kvar."


tisdag 27 oktober 2015

Markaryd hyllades av Världens barn!


För att fira det fantastiska resultatet i årets insamling till Världens barn inbjöd Markaryds kommun idag representanter för alla de föreningar, företag, skolor och andra organisationer som engagerat sig i insamlingen till ett tårtkalas på Stora Hotellet. Det blev en välbesökt tillställning och det var roligt att få möjlighet att tacka alla de fantastiska människor som på olika sätt bidragit till att Markaryd blev både Sveriges givmildaste kommun och Årets raket 2015. Totalt samlade vi tillsammans in 1 551 534 kronor, vilket blir 159,39 kr/invånare.

I samband med firandet fick vi också ta emot två fina diplom som bevis på framgången. Dessa delades ut av Evy Jonsson, nationell kampanjledare för Världens barn, och Monica Bengtsson Steen, regionsamordnare för Kronoberg, Kalmar och Jönköping.


Förutom en tillbakablick på den fantastiska veckan i slutet av september då de tre kändisarna Kajsa Bergqvist, Pernilla Wiberg och Stephan Wilson Yüceyatak fick som utmaning att lyfta Markaryds kommun från botten till toppen, diskuterades idéer på hur vi ska kunna fortsätta hålla liv i insamlingen för att även nästa år nå goda resultat. 

De stora vinnarna i sammanhanget är dock Världens barn. På Världens barns hemsida kan man ta del av vad pengarna räcker till. Den dryga 1,5 miljon som invånarna och företagen i Markaryds kommun bidrog med, räcker till exempel för att bygga en standardskola med sex klassrum (1,2 mkr), borra två brunnar som kan förse två byar med vatten (0,2 mkr), utbilda 50 sjuksköterskor i förlossningsteknik (0,05 mkr) och behandla 100 diabetiker med insulin i ett helt år (0,1 mkr). Så visst betyder vår insats något för andra människor!

Tack för att vi fick möjlighet att anta den här utmaningen tillsammans med Kajsa, Pernilla och Stephan! Och ett stort TACK till alla fantastiska människor i Markaryds kommun som så helhjärtat ställde upp och gjorde en fantastisk insats för Världens barn! Nu satsar vi för 2016!


fredag 9 oktober 2015

Idag avvecklade vi Decemberöverenskommelsen!


Idag röstade jag och en tydlig majoritet av Kristdemokraternas ombud för en avveckling av Decemberöverenskommelsen. Beslutet fick omedelbara konsekvenser och inom några timmar hade flera Allianspolitiker konstaterat att DÖ inte längre gäller. En seger för demokratin! Jag känner mig glad över att få ha varit en del i arbetet med att begrava DÖ.

Personligen har jag varit emot DÖ redan från dag 1, den 27 december i fjol då sex av åtta partiledare presenterade den överenskommelse man förhandlat sig fram till i slutna rum, utan demokratisk förankring. Allt för att hålla SD så långt från sig som möjligt.

För mig är det uppenbart att DÖ strider mot gängse parlamentariska principer. Under modern tid har vi haft ett fåtal majoritetsregeringar, utan rader av regeringar har i minoritet styrt landet genom att samtala och förhandla för att få majoritet för sin politik. Dagens regerings- och riksdagspolitiker saknar tydligen dessa egenskaper.

Överenskommelsen saknar folklig legitimitet. Det är få nationella frågor som har så litet folkligt stöd. Konsekvensen har blivit ett ökat stöd för SD, som upplevs som det enda oppositionspartiet.

DÖ har heller inte prövats i den interna demokratin. Idag var det första gången och beskedet från ombuden var tydligt; 189 röster för en avveckling och 89 röster mot.

Överenskommelsen skadar Allianspolitiken. Tanken att använda tiden i opposition till att profilera sin egen politik är lovvärd. Det kan kan man också göra i alla övriga frågor, men i den viktigaste frågan av alla - statens budget - finns skäl att tänka lite annorlunda.

Vi ser det nu i fyra olika, spretiga budgetmotioner från de fyra allianspartierna som inte skapar något egentligt intresse. Våra väljare förväntar sig att vi driver en borgerlig politik - inte att ta ansvar för en för landet skadlig S-MP-V politik. Dessutom har vi själva avsagt oss möjligheten att förhandla vad gäller budgetfrågan.

Den ekonomiska politiken till följd av DÖ speglar inte valresultatet. Våra väljare röstade inte för att ytterkantspartiet (V) av taktiska skäl ska medges veto över den ekonomiska politiken. Inte så konstigt att Sjöstedt rasar ikväll över sin något vingklippta position.

Avtal ska hållas, men avtal ska också tillkomma i någorlunda rätt ordning.
Detta avtal tillkom mellan ett fåtal personer i slutna rum där det förväntades att partifolk och gräsrötter sedan skulle sluta leden och lovorda en avveckling av den parlamentariska praxisen. 

Jag är glad att Kristdemokraterna vågade ta det här steget idag. Det är statsministerns ansvar att se till att agera på ett sätt som gör att det skapas ett stöd för de beslut som ska fattas. Hittills har han inte lyckats med det, men nu blir det upp till bevis.