tisdag 26 maj 2009

Dags för slutspurt!

Nu går vi in på upploppet - 12 dagar kvar till valet! I morgon startar vi den avslutande affischkampanjen i kommunen och samtidigt går vi ut till alla hushåll med extra kampanjmaterial. Nu gäller det att spurta ända in i kaklet!





lördag 23 maj 2009

Arbetarrörelsens pionjärer...

...skulle gråta blod om de såg hur dagens fackpampar förvaltar deras arv. Återigen är Wanja Lundby-Wedin i blåsväder. Nu handlar det om hur hennes make får bo gratis på tjänsteresorna till semesteranläggningen Riva del Sole i Toscana. Att detta skulle vara en skattepliktig förmån har hon inte ens funderat på, säger hon till Politikerbloggen.
.
Lite senare går hon i försvar i Expressen. Hon hävdar att eftersom inkomsterna från styrelseuppdraget beskattas i Italien har hon antagit att även förmåner från uppdraget ska beskattas i samma land. Enligt Sveriges Radio är det flera fackliga ledare som sitter i styrelsen för fackförbundens semesteranläggning Riva del Sole i Italien, som låter sin make eller maka bo gratis trots att det handlar om tjänsteresa.
.
Hur länge ska LO-kollektivet acceptera dessa utsvävningar på deras bekostnad? Och hur länge ska Wanja Lunby-Wedin lyckas slingra sig ur dessa pinsamheter som hon ständigt tycks hamna i? Finns det verkligen inte någon kompetent fackrepresentant som skulle kunna ersätta Wanja & Co? Det fanns en tid då arbetarrörelsen och facket stod för rättvisa och moral, och då man gjorde mycket gott för att lyfta sina medlemmar till högre lön och levnadsstandard. Idag handlar det uppenbarligen om något helt annat. Det kan i vart fall inte kallas solidaritet och rättvisa!

torsdag 21 maj 2009

Deltagarrekord i R1-rallyt

R1-rallyt utmed gamla Riksettan bara växer. Vi är fyra kommuner som samarbetar kring R1, Riksväg 1, som går genom våra kommuner. Varje år arrangeras ett veteranbilsrally på Kristi Himmelsfärdsdag och i år slogs deltagarrekordet på nytt. Det är fantastiskt att se alla dessa gamla fordon och man blir som liten grabb på nytt. Själv åkte jag i en Rolls Royce Silver Cloud II från 1961 från Markaryd till målet i Vaggeryd. Nästa år är det målgång hos oss.


onsdag 20 maj 2009

Internationella Markaryd



Sex av tio fritidshus i Markaryd har utländska ägare - högst i landet! Det är framför allt danskar och tyskar som utgör en allt större del av befolkningen. Om detta kan man läsa idag i Dagens Samhälle. Kanske inte så konstigt med tanke på alla de kvaliteter vi har i kommunen kombinerat med närheten till kontinenten. Det tar bara drygt 1½ timme att ta sig hit från Rådhusplatsen i Köpenhamn. Och de positiva effekterna har inte låtit vänta på sig.I fjol blev 40 danskar bofasta i kommunen och flera nya företag startades av våra inflyttare. Angenämt!

måndag 18 maj 2009

Löftena kunna blott svika #2

Kvällens partiledardebatt var ganska klargörande ifråga om de två regeringsalternativ som svenska folket har att välja mellan om drygt ett år. Trovärdigheten i de röd-grönas löften saknas fullständigt. Listan över löften från socialisterna är onekligen lång: Kraftigt höjd a-kassa, bättre sjukförsäkring, kraftigt höjda pensioner, utbildningssatsningar, kompetensutveckling och mer pengar till infrastruktur är några av de dyraste löftena. Men när det gäller hur dessa satsningar ska finansieras är det mesta ännu höljt i dunkel. Mer reformer åt alla, samtidigt som man ska ta mer skatt från alla är tydligen modellen.
.
Kan inte undgå att också fundera över SVT:s omsvängning vad gäller själva debattens innehåll. Det var tydligen utlovat att den skulle handla om det stundande EU-valet. Nu blev det inte så. Och så undrar man varför det är så lågt intresse för de här frågorna. Någon på SVT borde kanske ägna sig åt lite självkritik.

lördag 16 maj 2009

Ännu en ministerträff

Vilka faktorer sätter fart på affärerna? Det var rubriken på paneldebatten mellan bl.a. handelsminister Ewa Björling (M), Anna-Stina Nordmark-Nilsson (VD Företagarna) och Urban Bäckström (VD Svenskt Näringsliv) under Affärsracet där Entreprenörsregionens kommuner deltog. Efter debatten fick vi möjlighet att diskutera och föra fram kommunernas synpunkter till panelen. Ungdomssysselsättningen och infrastruktur var två av de angelägna ämnen vi samtalade kring. Hoppas bara ministern för fram allt det hon antecknade till övriga regeringsmedlemmar.


fredag 15 maj 2009

Snabbaste ministern


Göran Hägglund var klart snabbast vid Affärsracet på Anderstorps motorbana idag som co-driver i en röd Audi Quattro. Själv rattade jag och de andra kommunalråden i Entreprenörsregionen lite mindre, men väl så vassa, bilar runt banan. Jättekul! Man blir genast 30 år yngre.

torsdag 14 maj 2009

Bert Karlsson skriver om Markaryd



Aftonbladet meddelar att Bert Karlsson har bestämt sig för att skriva en bok om sina svenska favoritplatser. – Det är en häftig känsla att hitta nya ställen, det är som att hitta guld, säger han. En av dessa guldklimpar har han alltså hittat i Markaryds kommun, nämligen Stockhultsgårdens Tebod. - Ett charmigt utflyktsmål mitt i skogen nära Markaryd med över hundra tesorter. Där är det himla trivsamt, säger Bert.

Och visst är vi fler än Bert som upptäckt Stockhultsgården. I december i fjol utsåg en jury Stockhultsgården till Årets Teställe 2008! Detta efter att ha testat cirka 100 krogar och konditorier/tehus över hela Sverige. Så missa inte denna oas nästa gång du har vägarna till eller förbi Markaryd.

måndag 11 maj 2009

Inför en LAS-försäkring

Dagens Industris debattsida idag, föreslår Stig Claesson (KD) och jag att man inför en obligatorisk LAS-försäkring som skyddar företagen mot de kostnader som uppstår vid uppsägning. Den enda kostnad företaget får stå för är en månadslön efter uppsägning. Efter första månaden träder försäkringen in och betalar den resterande delen av uppsägningstiden. Så tror vi att fler företag skulle våga anställa. En konjunkturnedgång med minskad orderingång som följd skulle få mindre drastiska följder och LAS skulle inte upplevas som ett lika stort problem för företagen.
.
Försäkringen finansieras genom att företagen själva betalar en premie per anställd som bör viktas mot uppsägningstidens längd och kanske också mot branschens arbetslöshetsrisk. Som kompensation får företagen en sänkt arbetsgivaravgift med förslagsvis 1 procentenhet
.
Vi har naturligtvis bollat förslaget med en ganska stor grupp företagare som ställer sig positiva. Självklart kommer andra att vara emot. Men med det här förslaget tror vi man skulle kunna mildra effekterna av LAS för företagen, samtidigt som de anställdas trygghet inte skulle luckras upp. Och om två parter blir vinnare, kan det ju inte vara helt fel.

tisdag 5 maj 2009

Från Balkan till Bryssel?

Det var temat på Christina Doctares föreläsning då hon gästade Markaryd ikväll. En stor skara åhörare fick lyssna på en mycket intressant resa, där Christina delade med sig av sina erfarenheter som läkare, författare och samhällsdebattör. Extra roligt att vi som aktiva kristdemokrater var i klar minoritet. Frågorna var många och det hann gå över tre timmar innan alla hade gått hem. Med det här intresset börjar mina förhoppningar att stiga rejält inför EU-valet, åtminstone vad gäller min egen valkrets.
.
Hade vi haft det EU vi har i dag för 17 år sedan, då hade kriget i Bosnien aldrig blivit så blodigt och så långdraget som det blev, menar Christina. Men på den tiden hade EU inte de muskler som EU har idag. Så kriget blev förfärligt med miljontals traumatiserade människor och och flyktingar som följd. Det är därför fred och säkerhet står högst på hennes agenda eftersom hon har arbetade i kriget på Balkan.
.
Inramningen var också speciell med Robert Karlssons eminenta uppvisning på klassisk gitarr. Som markarydsbo är jag oerhört stolt över att vi har en av Sveriges absolut bästa konsertgitarrister i kommunen. Titta och lyssna gärna på Robert här.
.
Min födelsedag kunde inte blivit mycket bättre.

200-115-63-36-31-26-18-16

Nej, det här är inte en lottorad, utan Markaryds placeringar i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet som presenterades idag. För sjunde året i rad förbättras vår ranking och placerar oss på en 16:e plats bland landets kommuner. Vid en pressträff var kommunens och näringslivets representanter överens om att det är ett unikt samarbete som ligger till grund för framgångarna.
- Det verkar faktiskt som om alla här är glada åt alla andras framgångar. Det finns inte så många påklistrade attityder här, och det handlar om att man har respekt för varandra, sade Nibes vd Gerteric Lindquist, som var med vid pressträffen. Jag tror analysen är helt rätt. Själv är jag oerhört stolt över det engagemang som näringslivet visar för kommunens utveckling. Med den inställning och attityd vi har, ser vi bara möjligheter. Svårigheterna är till för att övervinnas!
Länkar: Norra Skåne, SmP, SR

fredag 1 maj 2009

Löftena kunna blott svika...

Denna lätt travesterande rubrik kan väl sammanfatta Mona Sahlins och socialdemokraternas löften om man vinner valet nästa år. Redan dag 1 utlovas kostnadskrävande återställare som inte på långa vägar kan finansieras genom de skattehöjningar som utlovas för i stort sett alla. Aktuellts Mats Knutson kunde inte annat än konstatera att Sahlins löften inte var särskilt trovärdiga.
Jag tror bestämt att den tiden är förbi då man kunde lura väljarna. Folk är i allmänhet betydligt klokare än vad Sahlin och Östros räknar med, och man inser att nationalekonomin inte är särskilt annorlunda än den egna plånboken. Klasskampsretoriken är minst ett halvt sekel gammal och inget som appellerar till dem som aldrig upplevt 68-vänstern. Redan då undrade den tidens stora progband, Hoola Bandoola Band, "Vem i hela världen kan man lita på?" Ja, ett inte alltför vågat tips är väl Mona Sahlin!
Länkar: SvD, GP, SR Ekot, DN